Història del refugi

L´escriptor Àngel Guimerà es va inspirar en els paratges de Coma de Vaca per escriure la seva coneguda obra Terra Baixa on apareix un pastor anomenat Manelic. Per això el refugi de Coma de Vaca també és conegut com el Manelic. L´antic refugi va ser inaugurat el 20 de setembre de 1959.

Es tractava d´una petita cabana que feia la funció de refugi lliure i que va ser edificada als anys 50 en el pla de les Eugues per facilitar l´estada durant l´estudi d´un projecte de construir un embassament per a l´explotació hidroelèctrica. La cabana va ser cedida a la FEEC per fer la funció d´aixopluc pels excursionistes

A l ´estiu de 1998, la FEEC dins del PLAN NACIONAL DE REFUGIOS amb el suport del Consejo Superior de Deportes i de la Generalitat de Catalunya va decidir enderrocar l´antic i deficitari refugi lliure per construir un nou refugi guardat. La primera fase de les obres va començar a principis d´agost de1998 i es va acabar a mitjans de novembre. Durant tot aquest període varem estar vivint acampats amb tendes de campanya en el pla de les Eugues a 2000 metres d´alçada.
 

L´habitual duresa del mon de la construcció es va veure incrementada pel fet d´estar a l´alta muntanya. Hi havia dos paletes , uns quants manobres i, la Yolanda i jo mateix que com a futurs guardes del refugi hauriem de fer unes “pràctiques” cuinant pels treballadors durant tot el procés de construcció de l´edifici. Molts dels manobres no van poder aguantar la duresa del medi i es van “donar a la fuga” fent que a mitja obra haguéssim de recórrer a companys muntanyecs més adaptats a l´entorn. Les obres havien començat massa tard i això ens obligava a treballar a contrarrellotge per acabar l´estructura (parets ,teulada i finestres) abans no arribés l´ hivern.

El dia s´anava escurçant ,el sol li costava cada cop més d´arribar al refugi, la temperaturta anava baixant en picat i començaven les primeres nevades i forts vents. Després de molts sacrificis, a mitjans de novembre de 1998, l´estructura va quedar finalitzada. Els acabats de l ´interior es varen fer al maig i juny de 1999.